Nasze propozycje

W niektórych polskich domach istnieje wyraźny podział na śniadanie wielkanocne i wielkanocny obiad (zazwyczaj dość późny). W innych śniadanie zaczyna się na tyle późno, że w zasadzie staje się ono wczesnym obiadem.

Gdzie indziej znowu wielkanocną niedzielę zaczyna się śniadaniem, które płynnie przechodzi w obiad, a ten w kolację. Co tu dużo mówić – w większości polskich domów Wielkanoc kręci się wokół stołu.

I choć smaki (oraz gusta) ciągle ulegają modyfikacjom, zaś rożne mody kulinarne oraz rosnąca świadomość na temat żywienia coraz bardziej odmieniają wielkanocne stoły, to jedno wydaje się niezmienne: czy stół się ugina, czy nie, chodzi o radosne świętowanie. Wielkanocne potrawy są znakiem tego świętowania, ale jednak nie jego treścią.

Serdecznie zapraszamy do współpracy!

Menu wielkanocne

-Jaja faszerowane śledziem

-Biała kiełbasa w sosie polskim

-Jaja faszerowane pieczarkami

-Galaretka z kurczaka

-Sałatka jarzynowa

-Pasztet domowy

-Ozorki w galarecie

-Pieczeń wieprzowa

-Łosoś w galarecie

-Delikatny śledzik w oliwie z cebulką

-Schab po warszawsku w galarecie

-Befsztyk tatarski otulony cebulką i ogórkiem kwaszonym

-Wielkanocny żur z chrzanem na wędzonce

-Schab pieczony ze śliwką

-Ciasta: Mazurek, Babka piaskowa, Sernik, Makowiec